Een Makerspace, een Hackerspace, een FabLab: de laatste tijd hoor je deze termen steeds vaker. Maar wat is een makerspace precies? Kort gezegd: een plek om te maken. Op scholen, publieke instellingen en bij private organisaties zie je steeds vaker makerspaces ontstaan, maar wat houdt dat eigenlijk in, en wat heb je er aan?

Een makerspace is vaak een non-profit, openbare organisatie waar mensen met gedeelde interesses kunnen samenkomen, en iets kunnen creëren. Binnen een makerspace zijn dit vaak interesses rondom computers, machines, technologie, (digitale) kunst, houtbewerking, enzovoorts. Iedereen kan hier komen om te werken aan projecten, om elkaar te ontmoeten, en te leren van de community.

Maatschappelijke bijdrage

Zo’n ruimte kan mensen stimuleren om te netwerken, nieuwe dingen te proberen, en samen te werken. Daarnaast kan een makerspace verschillende diensten en machines aanbieden die niet iedereen zomaar in huis heeft: zoals grote boormachines, 3D-printers, zware apparatuur, servers, enzovoorts. Daarnaast kan het een plek zijn om meetups te organiseren, workshops en lessen aan te bieden, en hackathons te hosten.

Vaak is een makerspace ook betrokken bij het starten van nieuwe projecten en maatschappelijke initiatieven, open-source projecten, en kickstarters en crowdfunding, en is regelmatig ook zelf afhankelijk van die laatste soort inkomstenbronnen. Mensen met de ideeën, maar niet de mogelijkheden om zelf een project te beginnen, kunnen hier gelijkgestemden en hulp vinden om hun project van de grond te krijgen.

Geschiedenis

Het concept van een hackerspace komt origineel uit Berlijn. In 1981 werd hier de Chaos Computer Club (CCC) opgericht. Hier kwamen computer programmeurs samen om apparatuur te hacken en het dingen te laten doen die het niet hoorde te doen. Er werden regelmatig evenementen worden georganiseerd, waaronder congressen, hackathons, etcetera. Sinds de jaren ‘90 zijn maker- en hackerspaces steeds populairder geworden in Nederland. De eerste spaces in ons land werden opgericht in kraakpanden, die regelmatig moesten verhuizen. Inmiddels bestaan er in Nederland en België vele spaces, van heel kleine tot grote publieke. Spaces worden opgericht in scholen en universiteiten, maar ook binnen bedrijven, of in de publieke ruimte, zoals bij bibliotheken, of vanuit private organisaties.

Lidmaatschappen

Om een space te kunnen onderhouden en te kunnen blijven aanbieden, maken veel spaces gebruik van lidmaatschappen. Op die manier verzamelen ze contributie en behouden ze een stabiel ledenbestand, maar daarnaast kunnen ze op die manier controleren wie aan de slag gaat met hun apparatuur en materiaal.

Een nieuwe space in Leiden?

Zo’n ruimte willen wij graag realiseren in onze eigen omgeving. Wij zien voor ons een combinatie tussen een makerspace en een hackerspace, en precies wat jij er als gebruiker uit wilt halen! Wil je meer weten over wat wij van plan zijn, dan kun je meer informatie vinden op onze website. Heb je interesse in zo’n omgeving in Leiden? Vul dan onze enquête in!

Reacties