Blog
Solderen, kan je leren!
augustus 9, 2020
Iedereen heeft ze wel, een afgetrapt paar oortjes die eigenlijk net te vies zijn maar die OH ZO CHILL zijn. Niks is erger dan dat deze oortjes het eindelijk, zoals de toekomst is van alle oortjes, begeven. Draadbreuk, afgescheurde oortjes, je hoort het allemaal. Wat nou als ik je vertel dat dit niet het einde …
Ternaire computers: 0, 1 en… -1??
juli 27, 2020
In 1958 ontwikkelde Nikolai Brusenzov met zijn team ’s werelds eerste (en praktisch laatste) ternaire computer, genaamd SETUN. De computer is gebouwd in de Research Computing Laboratories aan de Moscow State University en werd vernoemd naar de nabijgelegen rivier Setun. Wat maakte deze computer zo bijzonder en waarom hebben we toch voor binair gekozen? Wat …
Redden wat er te redden valt
juli 13, 2020
Stel je hebt je scriptie op een externe hardschijf staan die je overal mee naar toe neemt. Je hebt de boel net opgeslagen en je wil het enkel nog even aan je ouders laten lezen om te controleren op spelfouten. Je springt op je fiets naar huis maar onderweg rij je over een losse steen …
Een duik in obscure besturingssystemen: TempleOS
juli 2, 2020
Vanzelfsprekend zijn we allemaal (in bepaalde mate) bekend met Windows, macOS, en Linux. De onderlinge verschillen, sterktes, zwaktes, we hebben ze al vaak voorbij horen komen. Daarom gaan we het nu hebben over TempleOS, een uniek besturingssysteem geschreven in een unieke programmeertaal met een nogal interessante oorsprong en uitzonderlijke opvattingen. Allemaal gemaakt door één man: …
Zelf leren programmeren: hoe pak je dat aan?
juni 10, 2020
Programmeren is niet moeilijk. Het is gemakkelijk zelf aan te leren, en het internet staat vol met hulpmiddelen en communities om je te helpen. Er zijn tal van resources online te vinden waar je gratis aan de slag kan, en binnen no time kun je zelf al een aardige webpagina maken. Maar, misschien dankzij al …
Het belang van backups in een digitale wereld
mei 13, 2020
We leven in een digitale wereld: bijna alles wat we doen, doen we digitaal. Op onze computers, tablets en smartphones. Veel van onze communicatie bestaat uit enen en nullen. We chatten, mailen, bellen, schrijven verhalen, verslagen en blogs. Voor school maken we digitaal ons huiswerk, schrijven scripties en bewaren we onze werk gerelateerde documenten. Zelfs …
Conferencing: als je wil dat het goed gebeurt, moet je het zelf doen!
april 11, 2020
Introductie We zitten inmiddels al tijdje thuis door het COVID-19 virus (op het moment van schrijven een week of 3) en zijn al aardig bedreven geraakt in het gebruiken van conferencing apps. Tot voor kort was de populairste applicatie voor conferencing Zoom, deze is vooral populair bij scholen en thuisgebruikers. Nu is er in de …
Security: Zo maak je jezelf admin met deze oude truuk
maart 24, 2020
Je zou kunnen zeggen dat we momenteel de Cambrische explosie van software meemaken. Opensource projecten schieten als paddenstoelen uit de grond, je hoeft maar te Googelen en iemand heeft jouw probleem al eens eerder gehad en er een paar regels code voor op GitHub gegooid. Klinkt goed zou je op het eerste ogenblik denken, maar …
21st century skills: hoe blijf jij op de hoogte?
maart 17, 2020
Technologie ontwikkelt zich bijzonder snel en er komen voortdurend nieuwe apparaten, software, apps en gadgets op de markt. Deze verschillende technologieën richten zich op alle facetten van het leven en proberen van alles te automatiseren, leuker of gemakkelijker te maken en mensen te verbinden. Hoe blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen? Hoe zorg …
Een nieuwe Space
maart 2, 2020
Een Makerspace, een Hackerspace, een FabLab: de laatste tijd hoor je deze termen steeds vaker. Maar wat is een makerspace precies? Kort gezegd: een plek om te maken. Op scholen, publieke instellingen en bij private organisaties zie je steeds vaker makerspaces ontstaan, maar wat houdt dat eigenlijk in, en wat heb je er aan? Een …