Programmeren is niet moeilijk. Het is gemakkelijk zelf aan te leren, en het internet staat vol met hulpmiddelen en communities om je te helpen. Er zijn tal van resources online te vinden waar je gratis aan de slag kan, en binnen no time kun je zelf al een aardige webpagina maken. Maar, misschien dankzij al deze mogelijkheden, is het moeilijk te zien waar te beginnen. Er zijn veel programmeertalen, voor elk project wel een andere, en op de ene webpagina wordt een taal afgeschreven, waar deze op een andere pagina wordt verheerlijkt. Hoe weet je wat je moet doen, en waar je moet beginnen? In deze blogpost helpen wij je op weg.

Waarom?

De eerste vraag is natuurlijk: waarom zou je leren programmeren? Wat voegt het toe aan jouw gebruik en begrip van het internet, of aan je cv? Eigenlijk is het antwoord bijna altijd: veel. Programmeren is momenteel voor iedereen relevant. Dagelijks gebruiken we meerdere verschillende apparaten, waaronder smartphones, computers, smart apparatuur zoals televisies en thermostaten, en zelfs auto’s bevatten tegenwoordig een aardige computer met gebruikersinterface.

Om te begrijpen hoe deze apparaten werken, of soms waarom ze niet werken, is het nuttig om te weten wat er binnenin gebeurt. Hoe ‘denkt’ zo’n machine, en wat voor input of output is wel of niet mogelijk? Maar ook: wat doet de machine met jouw informatie? Waar blijft je data, en hoe wordt het gebruikt? Als je wat ervaring hebt met het zelf maken van software (of hardware), heb je meer begrip van de mogelijkheden en limieten van de systemen die jij dagelijks gebruikt. Zo leer je bijvoorbeeld te begrijpen wat voor data nodig is voor het functioneren van een applicatie, en welke van jouw data niet per se verzameld had hoeven worden.

Een andere reden om te leren programmeren is de creativiteit die je er in kwijt kan. Het biedt veel mogelijkheden, en je kan alle applicaties maken die jij maar wilt. Mis jij een bepaalde app in je dagelijks leven? Of heb jij het idee voor het gat in de markt van een nieuwe app? Bouw ‘m zelf! Zo kun je alles aanpassen naar jouw eisen, en je eigen uitdagingen vinden.

Daarnaast kan een begrip of beheersing van programmeerskills je verder helpen op de arbeidsmarkt. Ook al word je geen die-hard programmeur, als jij begrip en ervaring kan tonen met programmeertalen, SQL of hardware heb je al een streepje voor op de arbeidsmarkt. Zelfs al kun je zelf geen applicatie coden, kan het nog steeds handig zijn om de globale werking van een applicatie te kennen, de limieten en mogelijkheden te begrijpen, en een redelijke basis te hebben van computational thinking. Dit stelt je in staat om te communiceren tussen de business en de ICT kant van een bedrijf, en de (soms grote) kloof te overbruggen.

Maar hoe?

Waar leer je dan programmeren, en hoe gaat dat? Kan ik het zelf? Hoe lang duurt het? Er zijn zoveel opties en zoveel manieren en talen om te programmeren, dat het voor beginners soms overweldigend kan zijn. De beste tip die wij kunnen geven is gewoon iets kiezen en beginnen. Begin met python of javascript, dan leer je gemakkelijk de basis van variabelen, arrays, loops, functies, klassen en objecten. Wanneer je deze basis een beetje onder de knie hebt, wordt het ook makkelijker om de verschillen tussen alle programmeertalen te begrijpen, en kun je altijd nog een nieuwe taal leren als die beter blijkt te passen bij wat jij wil gaan maken.

En waar leer je dit? Er zijn veel online resources om te leren programmeren in de browser. Probeer www.codecademy.com voor gratis cursussen voor verschillende talen en concepten. www.htmldog.com biedt een goede html, css en javascript cursus om je eerste webpagina te maken. Daarnaast zijn er betaalde cursussen, kijk daarvoor eens op www.udemy.com, of www.coursera.com. Hier betaal je per cursus.

Wat kun je maken?

Wanneer je de basis van het programmeren onder de knie hebt, opent zich een wereld van mogelijkheden voor je eerste projecten. Maar waar haal je inspiratie vandaan? Kijk om je heen naar wat voor websites jij dagelijks gebruikt, en probeer die na te maken. Je zal niet zomaar de volgende Facebook bouwen, maar het immiteren van een voorbeeld kan je veel leren over de werking daarvan.

Of maak iets wat jij in je dagelijks leven kan gebruiken, voor je hobby’s of werk. Is er een simpele applicatie die je daarbij zou kunnen helpen? Maak een persoonlijke website, met jouw ervaringen. Dit kan een professionele website zijn om jezelf op de kaart te zetten voor je werk, of een persoonlijke blog over jouw hobby. Zo maak je jouw eigen online portfolio. Of wil je iets fysieks maken? Een sensor die meet wanneer je kamerplant dorst heeft, of een sensor die jou op de hoogte stelt wanneer er post in je brievenbus belandt? Met behulp van bijvoorbeeld een Raspberry Pi, een paar sensoren en wat python code kom je al snel een heel eind.

Een hackerspace

Online zijn veel resources te vinden voor het maken van je eigen projecten. Je vindt er hulp, voorbeelden, en handleidingen voor elk project. Maar niet alleen online, ook in je eigen omgeving kun je hulp vinden. Wij willen in Leiden een hackerspace beginnen waar we gelijkgezinden kunnen ontmoeten, kennis en tools kunnen delen en samen toffe projecten kunnen maken. Heb jij interesse in zo’n omgeving? Vul dan onze enquête in, volg ons op social media en lees onze andere blogposts!

Reacties